Igår tänkte jag skriva ett inlägg hur svårt det är att laga mat när idéerna tryter. Jag åt bara mackor, frukt, chips och yerba mate. Saknade enkelheten med att vara vegan i Sverige. Bara att gå in på affären och köpa färdigmat och smarriga halvfabrikat. Här i Frankrike råder andra spelregler.
Men hör och häpna, när jag vaknade i morse var jag full av inspiration. Till frukost lagade jag risgrynsgröt på sojamjölk, enligt min käre mors recept.
Till lunch åt jag en bönsallad på rester i kylskåpet. Ingen vits att skriva ner receptet, det var allt möjligt i den. Allt från kiwi och havregryn till de sista grönsakerna, oliverna och en ensam soltorkad tomat. Men det blev rätt gott. Left over lunch.
I eftermiddag har jag suttit och jobbat på ett antal skol projekt och laddat inspiration inför middagen. Två av fyra arbeten klara och detta kom jag på till middag!
Men hör och häpna, när jag vaknade i morse var jag full av inspiration. Till frukost lagade jag risgrynsgröt på sojamjölk, enligt min käre mors recept.
Till lunch åt jag en bönsallad på rester i kylskåpet. Ingen vits att skriva ner receptet, det var allt möjligt i den. Allt från kiwi och havregryn till de sista grönsakerna, oliverna och en ensam soltorkad tomat. Men det blev rätt gott. Left over lunch.
I eftermiddag har jag suttit och jobbat på ett antal skol projekt och laddat inspiration inför middagen. Två av fyra arbeten klara och detta kom jag på till middag!
Fredric's Kinesiska förkylningsmat:
Värmande Wok:
- 1 Zuchini
- 1 dl Sesamfrön
- 1 Gul lök
- ½ Blomkålshuvud
- ½ Broccolihuvud
- 6 Champinjoner
- ½ Salladskål
- 7 klyftor Vitlök
- 50 gram hård tofu
- 1 Grön paprika
- Sambal Oelek
- 4 cm Ingefära (finhackad)
- lite socker el. agave nektar
- 1 dl Sojasås
- 1 dl Ris-vatten (fullt av stärkelse)
- 4 till 6 portioner ris
Svalkande Sallad:
- 1 knippe risnudlar (har ingen aning om hur mycket det är, kanske som ett vanligt nudelpaket)
- 1 Gurka
- Olja
- ½ dl Vinäger (ta mer om ni har risvinäger, jag har bara vanlig här i FRA)
- ½ dl Sojasås
- Sambal Oelek
- 2 Vårlökar
Koka ris. Hacka alla grönsakerna som ska i woken. Värm olja, kasta i sesamfröna. Fräs sedan grönsakerna och de andra ingredienserna, tillägg salladskålen sist, när de andra grönsakerna börjat "svettas". Tillsätt Sambal, sojasås och risvatten. Låt koka upp. Börja med salladen.
Värm vatten och mjuka upp risnudlarna (micro fungerar bra). Spöa gurkan med en gryta eller hammare, hacka den sedan grovt. Hacka även vårlökarna och lägg alla salladsgrönsaker i en stor skål. Slå olja, vinäger, soja och sambal i en liten gryta och stek på hög värme. Dränera nudlarna i ett durkslag och blanda i salladsskålen. Slå över vinäger mixen och blanda väl. Smaka av med peppar.
Glöm inte bort woken. Smaka av med lite socker. Servera över en matskål med ris.
Drick en kopp yerba mate medan du äter din smarriga kreation. Denna middag är full av nyttigheter. Jag har varit lite förkyld så all vitlök, chili och ingefära gör underverk. Bon appétit!
Värm vatten och mjuka upp risnudlarna (micro fungerar bra). Spöa gurkan med en gryta eller hammare, hacka den sedan grovt. Hacka även vårlökarna och lägg alla salladsgrönsaker i en stor skål. Slå olja, vinäger, soja och sambal i en liten gryta och stek på hög värme. Dränera nudlarna i ett durkslag och blanda i salladsskålen. Slå över vinäger mixen och blanda väl. Smaka av med peppar.
Glöm inte bort woken. Smaka av med lite socker. Servera över en matskål med ris.
Drick en kopp yerba mate medan du äter din smarriga kreation. Denna middag är full av nyttigheter. Jag har varit lite förkyld så all vitlök, chili och ingefära gör underverk. Bon appétit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar